ChristenUnie: grens herindeling Goeree-Overflakkee bereikt

donderdag 08 november 2012 08:48

De ChristenUnie keert zich tegen nog verdere vergroting van gemeenten. Kamerlid Gert-Jan Segers is slecht te spreken over het nieuwe kabinetsbeleid om gemeenten te vergroten tot minimaal 100.000 inwoners. Dat zei hij afgelopen dinsdag tijdens een politieke avond in het kader van de herindelingsverkiezingen op Goeree-Overflakkee.

“De ChristenUnie is een constructieve partij en bereid om met dit nieuwe kabinet mee te denken. Maar wij zullen onder geen beding meewerken aan de vorming van de mammoetgemeenten zoals Rutte II dat wil”, aldus Segers.

“Hier op Goeree-Overflakkee is net een intensief herindelingsproces de laatste fase ingegaan, maar als het aan het nieuwe kabinet ligt is dit pas het begin”, hield Segers de aanwezigen voor. “Deze gemeente zou volgens het ideaal van Rutte II nog twee keer zo groot moeten worden en dat is voor de ChristenUnie onaanvaardbaar. Deze week bleek uit onderzoek van de universiteit Groningen dat grootschalige gemeenten minder zuinig zijn dan kleinschalige gemeenten. Bovendien komt door opschaling het bestuur steeds meer op afstand van de burger te staat, dat is een verarming van de democratie.”

Geloof

Gert-Jan Segers hield zijn toespraak tijdens een politiek café in Oude-Tonge over geloof in de samenleving. Hieraan leverden ook A.J. van Heest, rector van C.S.G. Prins Maurits en J. van Gurp, voorzitter van de PCOB en gepensioneerd directeur in de ouderenzorg, een bijdrage. Zij vormden een panel en gingen in op kansen en bedreigingen in onderwijs en zorg, met name waar het de identiteit betreft. Schoolleider Van Heest stelde dat christelijk onderwijs ter discussie staat, maar dat allereerst de scholen zelf hierin een verantwoordelijkheid hebben. Hij stelde: “Als op de gevel staat dat je een christelijke instelling bent dan moet je daar binnen ook iets van merken”. Van Gurp benadrukte dat het vooral van belang is dat christenen zelf blijk geven van hun geloof en stelde: “christelijke aardappels bestaan niet, maar als een christelijke verzorgende die opdient dan moet er iets van de liefde van Christus te merken zijn”. Verder uitte hij ook zijn zorgen over de nieuwe kabinetsplannen: “het baart mij zorgen dat ouderen straks een enorm hoge indicatie nodig hebben om in aanmerking te komen voor plaatsing in een verzorgingstehuis.”

In het panel zaten ook Gert-Jan Segers en Ron de Rover, de laatstgenoemde is lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november. Beide politici gingen met name in op het belang van christelijke politiek. De Rover: “Als christen wordt je geroepen om overal in de samenleving dienstbaar te zijn, daar hoort zeker ook de politiek bij.” Segers viel hem bij en stelde: “We dienen op te komen voor gerechtigheid. Ik vind het onrechtvaardig als er meer en meer een sfeer ontstaat waarin ouders die hun kinderen christelijk onderwijs willen meegeven daarvoor steeds minder ruimte krijgen.” Nadat het panel een aantal stevige statements had gemaakt presenteerde Ron de Rover het Actieplan Overheid. De lijsttrekker zette uiteen hoe de ChristenUnie wil werken aan een goede verstandhouding tussen gemeentebestuur en overheid. De Rover: “Ik nodig u allen ook van harte uit om mij steeds op mijn vestje te tikken als u met iets zit.” Het actieplan is te downloaden op de website van de partij: www.christenuniego.nl/overheid.

Gemeenschappen

De avond werd afgesloten met de toespraak van kamerlid Gert-Jan Segers waarin hij het belang benadrukte van ruimte voor geloof, gezinnen en gemeenschappen. Hij stelde dat de overheid ervoor moet zorgen dat de veelkleurigheid in de samenleving gewaarborgd blijft en dat mensen alle ruimte krijgen om invulling te geven aan hun diepste drijfveren. Verder ging Segers in op één van de speerpunten van de ChristenUnie, namelijk het gezin, en stelde: “Gezinnen zijn ontzettend belangrijk voor onze samenleving. Jongeren hebben een stabiele thuissituatie nodig en investeren in gezinnen is daarom tegelijk investeren in de toekomst van onze samenleving.” Daarmee samen hangt ook het belang dat de ChristenUnie hecht aan gemeenschappen. Segers gaf aan dat kleinschaligheid daarbij van cruciale betekenis is: “Mensen voelen zich het meest verbonden met de gemeenschap waar ze zelf onderdeel van uitmaken. Laten we er met elkaar voor zorgen dat mensen in de gemeente of in welk ander verband dan ook geen nummer zijn, maar dat ze gezien worden en zich gekend weten.”

Klik hier voor foto's van de avond. Kijk op www.christenuniego.nl voor alle informatie over onze kandidaten en standpunten.

« Terug

Archief > 2012 > november

Geen berichten gevonden