ChristenUnie Motie: Dossierarm

Fractiemaandag 15 februari 2016 22:41

Voorzitter,

Middels het voorliggende initiatief van onze ChristenUnie fractie zoeken we naar het fameuze mes, dat aan twee kanten snijdt. 

Om aan te kunnen tonen dat voorzieningen en/of vergunningen rechtmatig door de gemeente worden verstrekt worden dossiers opgebouwd. Een aanvraag gaat dus in de regel gepaard met de nodige bewijsstukken, die verwerkt en opgeslagen moeten worden. Regelmatig moet dit ook bij herhaling. Uiteraard is de ChristenUnie fractie er een voorstander van dat voorzieningen en vergunningen rechtmatig verstrekt worden en dat fraude moet worden voorkomen. Toch is er wel wat af te dingen op een systeem waar 100% controle plaatsvindt om een wellicht relatief risico af te dekken. In zo’n geval kan de bureaucratie wel eens meer kosten zijn dan het eventuele risico.

Een voorbeeld:

Een winkelier die 2 ton uitgeeft om een eventuele diefstal van duizend euro te voorkomen vinden we in de regel niet zo slim.

Of dit bij de gemeentelijke dossiervorming het geval is kunnen we (nog) niet hard maken. Al helemaal de kosten/risico verhouding niet, maar een eerste informatieronde tijdens de ambtelijke bijstand die we op dit initiatief gevraagd hebben, geeft wel het idee dat er muziek zit in het op een andere manier benaderen van rechtmatigheid en bewijslast. Wél is zeker dat we regelmatig berichten horen over de last die ervaren wordt bij het aanleveren van zoveel “bonnetjes en afschriften”

Daarom is bij ons de vraag gerezen of dit niet anders kan.

We willen het college de kans geven één of meer proeven uit te voeren waar wordt afgezien van die volledige en eventueel herhaaldelijke dossiervorming. Hiermee worden de administratieve lasten naar verwachting aanzienlijk verminderd. Om rechtmatigheid te borgen vragen we een systeem van steekproeven te hanteren dat ons informatie geeft of verwachtingen uitkomen en eventuele negatieve trends zichtbaar maakt. Op basis daarvan kunnen risicoprofielen worden opgesteld en kan naar believen worden bijgestuurd. Als de proeven opleveren wat we hopen en verwachten kan deze werkwijze wellicht worden uitgebreid naar andere (deel)beleidsterreinen.

Daar waar het verminderen van dossierdruk eventueel momenteel wettelijk niet is toegestaan kan wat ons betreft zelfs gedacht worden aan het vragen van dispensatie of een proefstatus bij één of meer ministeries, want ook landelijk horen we veel over verminderen van administratieve lasten en regeldruk, dus dat zou moeten aanspreken. 

De beweegreden hiervoor is ons voornemen in het coalitieprogramma om de regeldruk en administratieve lasten omlaag te brengen. We hebben veel moeten bezuinigen om een sluitende begroting te kunnen presenteren en het gros daarvan pakt helaas negatief uit voor onze burgers. Dit lijkt ons bij uitstek een voorbeeld waar bezuinigen en verlichting voor de hierbij betrokken burgers hand in hand kunnen gaan. Het zou zomaar een mes kunnen zijn wat aan twee kanten snijdt. Verder zou het mooi zijn als we als overheid signalen kunnen afgeven meer vanuit vertrouwen te willen werken, zonder hierin te naïef te zijn.

Vandaar dat ik namens onze fractie ons initiatief in de volgende motie wil presenteren:

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie ChristenUnie dossierarm verstrekken43,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2016 > februari

Geen berichten gevonden