
Alles wat je moet weten over het harmonisatiebeleid
Wat moet je weten over het harmonisatiebeleid van de verenigingen?
Auteur: Stan van Heemst
De afgelopen raadsvergadering was het harmonisatiebeleid voetbalvelden onderwerp op de agenda van de raad, maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Wij leggen je kort uit wat het is en hoe wij erover denken.
Wat is het harmonisatiebeleid?
Harmonisatie betekent ook wel samenvoeging of gelijktrekking, dat wil zeggen, de spelregels worden voor iedereen hetzelfde. Met harmonisatiebeleid wil de gemeente zorgen dat elke vereniging op het eiland aan diezelfde spelregels gaat voldoen.
Waarom?
Een belangrijk uitgangspunt is het zorgen dat verenigingen aan de normen gaan voldoen en de regels voor alle verenigingen gelijk worden, een eerlijk speelveld dus. In de voormalige gemeente Middelharnis werd meer geinvesteerd in sportbeleid dan in andere gemeenten, dit zie je terug in de afspraken die gemaakt zijn. (ook wel Sportbesluit) Die afspraken zijn mooi, als ze maar voor iedereen gelden.
Hoe dan?
Het is van belang dat de gemeente in kaart brengt wat elke vereniging nodig heeft, welke behoefte zij hebben voor de toekomst en wat de weerbaarheid is van een vereniging, dat wil zeggen: "Ben ik als vereniging in staat nog jaren te bestaan?" De gemeente heeft besloten om eerst bij de voetbal te beginnen, dit is een specifieke tak van sport op Goeree-Overflakkee die wat onderlinge verschillen in kwaliteit en leden heeft, maar ook een sport waar de afspraken (vanuit eerdere gemeenten) enorm uiteenlopen. Er zijn verenigingen met een eigen accommodatie, maar ook verenigingen met een accommodatie die al jaren aan vervanging toe is.
Waarom duurt het al zo lang?
Eigenlijk is dat heel simpel, hoe meer mensen aan tafel zitten hoe lastiger het is om het eens te worden over afspraken en middelen. De gemeenteraad heeft daarom ook gevraagd om een concrete uitwerking van een plan hoe de gemeente gaat zorgen voor het volledig gelijktrekken van afspraken met alle verenigingen. Dit lijkt niet heel erg makkelijk, iedereen heeft haar eigen belang bij de gemaakte afspraken. Echter kun je ook zeggen dat zo'n traject van zichzelf al erg zorgvuldig zou moeten zijn en enig geduld op zijn plaats is. Verder is er voor de gemeente ook een financieel belang, het investeren in de verenigingen kost geld, daarvoor is nu circa 7 miljoen begroot en goedgekeurd door de gemeenteraad.
Hoe zit de ChristenUnie in de wedstrijd?
Het is van belang dat er een rechtvaardig plan komt, waar de meeste verenigingen zich in kunnen vinden, vooral de verenigingen waar de accommodatie c.q. velden toe zijn aan vervanging. Verenigingen die het misschien nu al lastig hebben, moeten we die nog gaan voorzien van een nieuw complex? Wat zijn de voorwaarden om te bepalen of zo’n vereniging wel of geen recht heeft op dat geld. Het is lastig om voor een vereniging te bepalen of het nog bestaansrecht heeft, een vereniging vult een immers een belangrijke rol in de leefbaarheid van een dorp en gemeenschap. Het is voor de ChristenUnie ook van belang dat deze plannen niet meer langer op zich laten wachten, naast de voetbalsport zijn er tal van verenigingen op ons eiland die de nodige aandacht verdienen. Verder blijft voor de ChristenUnie een uiteengezette financiële onderbouwing van belang, zodat verenigingen aan de slag kunnen met voldoende middelen en we het geld goed gebruiken. Tenslotte is transparantie belangrijk, burgers moeten weten wat er speelt in hun dorp, een juiste informatiestroom richting verenigingen geeft een hoop rust en duidelijkheid.
Wanneer moet het afgerond zijn?
Dat weten we eigenlijk niet zeker, het college heeft het jaar 2023 uitgesproken als einddatum voor de harmonisatie, het kan dus zijn dat enkele verenigingen nog tot 2023 wachten tot ze beschikken over nieuwe accommodaties die voldoen aan de normeringen. Een aantal verenigingen krijgt wel voorrang, zoals de accomodatie bij DBGC en Herkingen.