Programma 2024 - uitdagingen voor de toekomst
Het is goed om te zien dat de programmabegroting een positief beeld schetst voor 2024 en 2025 en dat we financieel gezond zijn. Toch maak ik me wel wat zorgen over 2026 en de jaren daarna. Met de huidige kennis lijkt het erop dat de begroting niet structureel sluitend is, vooral vanwege de onzekerheid rondom algemene Rijksuitkeringen, taken die worden overgedragen van de Rijksoverheid naar gemeenten, stijgende rente en de vele uitdagingen en investeringen waar we voor staan.
Begrotingen geven natuurlijk cijfers weer, maar net zo belangrijk is de vraag of we de juiste mensen op tijd beschikbaar hebben voor de uitvoering van de genoemde programma’s en doelen. Helaas lijkt dit laatste een groeiend probleem te zijn. Het draait eigenlijk allemaal om capaciteit en het gezamenlijk maken van verantwoorde keuzes. Laten we ons concentreren op wat echt nodig is, in plaats van te verdwalen in overbodige visies en rapporten.
Naast de lopende zaken zijn er allerlei onderdelen uit de programma’s in voorbereiding en uitvoering, dus we zijn zeker actief. De afgelopen 10 jaar hebben laten zien waar we vandaan komen en waar we nu staan als Gemeente Goeree-Overflakkee. Dat is iets om trots en dankbaar voor te zijn.
Voor de lange termijn moeten we echter wel samen verantwoorde keuzes maken om ons eiland verder te ontwikkelen en te behouden, met respect voor onze cultuur, gastvrijheid, identiteit, normen en waarden. Iedere inwoner moet de kans krijgen om mee te doen en we moeten ervoor zorgen dat iedereen het hoofd boven water kan houden.
Wat de ChristenUnie betreft, gaat het om toekomstbestendige keuzes op het gebied van woningbouw, natuur, water, klimaat, energie, biodiversiteit, recreatie en toerisme, landbouw en visserij, economie, sociaal domein, nieuwe zwemlocatie, harmonisatie van sportaccommodaties, IHP, havens, infrastructuur, duurzaamheid, veiligheid en nieuwe huisvesting voor de gemeentelijke organisatie. Dit laatste is vooral belangrijk voor servicegerichtheid, veranderende werkomstandigheden en goed werkgeverschap.
Bij het maken van deze keuzes is het cruciaal om een verantwoord meerjarig financieel beleid als uitgangspunt te nemen. Tot slot, een goede en tijdige communicatie met de raad, inwoners, ondernemers en verenigingen blijft van groot belang. Respect en onderling vertrouwen moeten daarbij altijd aanwezig zijn.
Laten we het College, de organisatie en onszelf als Raadsfracties Gods Wijsheid en Zegen toewensen bij de uitvoering van al het werk.