Kerkepaden

w2_kleistee-1-09-2014-nk-1-.jpgdonderdag 20 februari 2020 21:15

Standpunt ChristenUnie ten aanzien van de Ouddorpse Kerkenpaden en over het voorstel van het college om het Klarenbeeksepad aan de openbaarheid te onttrekken.

De al eeuwenoude kerkenpaden in Ouddorp zijn redelijk uniek en dienen als cultuurhistorisch erfgoed gekoesterd te worden.

De ChristenUnie wil dat ook het Klarenbeeksepad in principe openbaar blijft, maar vanwege de brief uit 2015 willen we de wens van de huidige eigenaar respecteren en het kerkenpad vooralsnog niet openstellen. Er is volgens de ChristenUnie, ook als we de inhoud van de in 2015 door de gemeente aan de vorige eigenaren verstuurde brief respecteren, wat de gemeente betreft geen noodzaak om dit kerkenpad aan de openbaarheid te onttrekken.

Dit is ook niet de intentie geweest van de landinrichtingscommissie of de gemeente. De door de gemeente in 2015 opgestelde brief geeft enkel aan dat vanwege het verzoek van de toenmalige eigenaren het kerkenpad niet opgenomen wordt op de wandelroutekaart. Ook wordt in de brief aangegeven (vermoedelijk niet terecht, maar men moet als ontvanger ook kunnen vertrouwen op de tekst in een door de gemeente verzonden brief) dat niet afdwingbaar is dat het pad opengesteld wordt door de eigenaar.

Als de huidige eigenaren geen openstelling willen dan moeten we dat dus, op basis van de tekst in bedoelde brief respecteren, meer niet. Dat betekent dus dat het Klarenbeeksepad vooralsnog niet opengesteld is. Eventuele volgende eigenaren kunnen hier weer anders over denken en dan is het goed dat duidelijk blijft dat de gemeente de intentie had en heeft dat dit een opengesteld kerkenpad is, met bereidheid om mee te werken aan omleiding voor behoud privacy.

De ChristenUnie begrijpt ook dat het vanwege de privacy van de eigenaren niet fijn is als wandelaars direct langs de boerderij kunnen lopen en wil graag meewerken aan een omlegging, zodanig dat de privacy gewaarborgd is. De huidige eigenaren willen ook daar echter niet aan meewerken, wat jammer is.

Juridisch is er geen enkel probleem om het daarbij te laten en het voorkomt mogelijke precedentwerking in geval eigenaren van andere percelen waarover een kerkenpad loopt ook de openstelling gaan betwisten. Het voorstel zoals het er nu ligt schiet wat de ChristenUnie betreft dus zijn doel voorbij en roept mogelijk onnodige discussie op over openstelling van de andere kerkenpaden.

« Terug

Archief > 2020 > februari

Geen berichten gevonden