Stan van Heemst zetelt in de Tweede Kamer

Zetels Tweede Kamer.jpgvrijdag 25 mei 2018 20:00

Stan van Heemst blikt terug op zijn bezoek aan de Tweede Kamer.

Stan bezocht in mei de Tweede Kamer om met andere politieke jeugdorganisaties te debatteren over landelijke thema's; ook wel bekend als het PJO-Parlement.

Aankomst

"Aankomst bij het JOVD gebouw in Den Haag was best wel een spannend moment, een ruimte vol met nog onbekende mensen met heel veel verschillende ideeen en opvattingen. Ergens was het natuurlijk een uitdaging, maar op dat moment was het meer spannend. Namens de ChristenUnie mocht ik mijn commissie leiden, de commissie Democratie en Rechtstaat" Tijdens de eerste bijeenkomst was het doel elkaar te leren kennen en standpunten met elkaar uit te wisselen, er ontstond al kort debat. 

"Het belangrijkste tijdens zo'n bijeenkomst is dat je probeert te kijken waar je mogelijke partners zitten, vooraf heb je natuurlijk het programma van elke partij doorgenomen, waardoor je dat over het algemeen wel weet." 

Eerste bijeenkomst commissie Democratie en Rechtstaat (foto: JOVD)

Onderhandelen

Tijdens de eerste avond vonden er al onderhandelingen plaats.

"Het hoeft niet, officieel is er ook tijd om de dag erna in de Tweede Kamer te onderhandelen en een akkoord te sluiten, maar in de praktijk is dat toch te kort draaien. Ik zocht eigenlijk meteen de mensen op waarmee ik 1-op-1 overeenstemming had op alle vier de stellingen, dit waren de SGP, CDA en VVD. Per PJO heb je 15 zetels, voor een meerderheid heb je er natuurlijk 76 van de 150 nodig, maar niet elk PJO heeft er 15, dat weet je uiterlijk op de dag van stemming zelf, bij onderhandelingen moet je ook daar rekening mee houden."

Tot hoelaat heb je door onderhandeld?

"We zijn ongeveer 8 uur begonnen met het officiele gedeelte, waarnaar er van ongeveer vanaf half 10 vrije tijd was. Ik denk dat ik ongeveer tot 1 uur door onderhandeld heb. Toen gingen ook andere partijen weg."

Tweede Kamer

"Toen was er nog ruimte om door te onderhandelen in de Tweede Kamer, het was lastig, omdat met name een aantal partijen nog twijfelde over samenwerking, met name PvdA, Partij van de Dieren en FvD erg twijfelde om aan te sluiten bij het 'motorblok'. Het is uiteindelijk op initatief van de ChristenUnie gelukt om in ieder geval met FvD en PvdD een akkoord te sluiten, met de PvdA hebben we nog een deelakkoord gesloten op één stelling. Hierdoor werden beide akkoorden aangenomen."

(Copyright: Stan van Heemst)

Debat

"Het debat om het akkoord in stand te houden was niet heel lastig, met name de oppositie partijen vielen de coalitiepartijen aan, maar ze waren altijd in de minderheid. Wel dreigde door een aantal amedementen FvD toch uit de coalitie te stappen, hiervoor moet je dus even naar de gang om het een en ander af te spreken hoe je dat kunt afwenden. Gelukkig kon iedereen uiteindelijk toch instemmen. Er werd natuurlijk flink op de bankjes geslagen bij het aangenomen akkoord."

(Foto: Tweede Kamer, links: Stan van Heemst, rechts: Tim van Ooijen (fractievoorzitter))

Winnaar

Toch werd de SGP (helaas) winnaar van het PJO-parlement, maar PerspectieF (CU) zat uiteindelijk toch in meer akkoorden en werd hierdoor wel een van de runners-up.

"Ik krijg terug op een hele leuke periode met hele waardevolle mensen, zowel van de ChristenUnie, maar ook van andere partijen!"

« Terug

Archief > 2018 > mei

Geen berichten gevonden